Årets värmlänning!

Jag är stolt och glad över att vara en av två Kilsbor som fått mottagit utmärkelsen Årets värmlänning av Wermländska sällskapet. Tillsammans med grundaren av FårFesten i Kil, Marianne Andersson delar jag årets utmärkelse.

Lördagen den 18 november 2023 fick bli en glädjens dag också. 17 år tidigare tog min pappa Sven sitt liv.

Att få motta denna utmärkelse känns stort. Extra roligt att någon nominerat mig för att jag satte upp den livsbejakande föreställningen: Hellre arg än död- en föreställning för livet på Scalateatern den 16 oktober.

Juryns motivering:

”Med en ny livsbejakande föreställning fortsätter Marie Niljung sin livsmission att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv. Hon vill få fler att våga fråga, våga lyssna och våga agera. Med kunskap, mod och stort engagemang gör Marie skillnad. Hon kämpar målmedvetet för att nå fler med det tydliga budskapet: Alla kan göra skillnad!”

Om du missade den första föreställningen så kommer nu två nya möjligheter!

I Kil lördag den 10 februari 2024 och i Karlstad onsdag den 22 maj 2024.

Biljetter köper du via: https://www.scalateatern.com/

Våga fråga!

Våga lyssna!

Våga agera!

❤️☀️🌳

 

Vilken premiär! Hellre arg än död- en föreställning för livet med Marie Niljung

Måndagen den 16 oktober 2023 står jag på scenen på Scalateatern i Karlstad! Det går att göra något meningsfullt och roligt av något meningslöst. Min mamma Kerstin tog sitt liv den 14 oktober 1997 och min pappa Sven den 18 november 2006. Föreställningen blev även en liten hyllning till de.

VILKEN KVÄLL DET BLEV!

Nästan slutsålt, 330 av 400 platser var sålda. Till min stora glädje var det många män i publiken.

Tillsammans med min fina vän Carola Jansson och min fina kontorskollega Anders Blomberg dansade vi in på scenen.

Fotograf: Iselin Sundberg

Jag är fortfarande helt rörd och tagen av all fin respons jag fått.

Kathrine Löfberg skrev så här:

”En känslosam föreläsning som berör på djupet. Den ger ny kunskap och kloka insikter och väcker hopp och tro på att vi kan hjälpa varandra i alla lägen.”

Nu ska vi slipa lite på vår diamant och ta den vidare ut i Sverige! Håll utkik- det kommer bli fler föreställningar.

I väntan på den- kom ihåg; Var empatiskt påträngande, våga närma dig en vän i kris eller sorg. Våga fråga hur hen mår egentligen. Våga fråga om hen funderar på att ta sitt liv. Våga sen lyssna. Nyfiket och öppet, våga vara kvar i det svåra och mörka tills det vänt. This too shall pass. Våga även agera om det behövs, det kan handla om att hjälpa personen till vård.

 

Och en sista grej- har du en dröm? Det går att förverkliga!

Fotograf: Iselin Sundberg

En vecka i mediernas tecken

Förra veckan gick i mediernas tecken. Tacksam och glad att de lokala medierna uppmärksammar min kommande föreställning på Scalateatern i Karlstad.

Först ut var Värmlands Folkblad- ww.vf.se/2023/10/04

Sen blev det ett reportage i Nya Wermlandstidningen- www.nwt.se/2023/10/06

Mediaveckan avslutades med ett inslag i Svt: www.svt.se/nyheter/lokalt/värmland

Nu är det en vecka kvar innan det blir urpremiär på Scalateatern- jag är pirrig och förväntansfull.

Biljetter kan köpas på: https://www.scalateatern.com/evenemang/hellre-arg-an-dod-en-forestallning-for-livet-med-marie-niljung/

Om du inte kan komma på denna föreställning är du varmt välkommen att kolla in mina föreläsningar och utbildningar.

Våga fråga!

Våga lyssna!

Våga agera!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Carl Edlom

 

 

Berätta alltid det här

Delad glädje är dubbel glädje. Delad sorg/problem är halverad sorg/problem.

Ett ordspråk som jag lever efter och som starkt hänger ihop med Frida och Tilda Boisens podd ”Berätta aldrig det här.” Vi behöver berätta saker, känslor och tankar för varandra. Vi behöver dela både glädje och sorg.

Jag och Frida delar erfarenheten av att förlora en mamma i psykologiskt olycksfall, det vill säga i suicid eller genom självmord. Jag föredrar just ordet psykologiskt olycksfall då det bättre förklarar  vad det handlar om när en person tar sitt liv. Det är en serie omständigheter som kan leda fram till en katastrof, det är inte en enda orsak. Med ökad kunskap och ökat mod kan dessa katastrofer förhindras, ofta med små insatser. Ordet tar även bort skulden från den som dog och för oss som blir kvar. Läs mer om detta i ett annat blogginlägg: Varför jag inte vill använda ordet självmord

I podden berättar jag min historia, att jag förlorat både min mamma och min pappa i psykologiska olycksfall och hur jag valt att göra något meningsfullt av deras meningsfulla död. Ingen kan göra allt men alla kan göra nått. Genom att berätta kan vi göra skillnad.

Under samtalet tar vi även upp en del myter kring suicid, då jag är övertygad om att vi behöver krossa dessa myter för att kunna rädda liv och minska lidande.

Lyssna gärna och sprid om du tycker om avsnittet.

Berätta alltid det här- Frida och Tilda Boisen

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

 

Hellre arg än död- en föreställning för livet

Jag får ibland höra att jag är modig, till och med att jag är cool.

Oklart om du frågar mig.

Jag vet dock att vi bara lever en gång och att jag inte vill dö nyfiken eller med en massa ”tänk om”. Jag lever nu och är en ”doer” så då gör jag saker. Som att boka Scalateatern i Karlstad för att sätta upp en föreställning…Måndagen den 16 oktober kommer ”Hellre arg än död- en förställning för livet” ha premiär.

Min förhoppning är att företag och organisationer kommer göra en ny slags personal- eller kundaktivitet. Eller att kompisgänget, bokklubben eller familjen kommer. Att grupper av människor möts, kanske äter något innan eller efter föreställningen, och att samtalen om livet fortsätter in i höstmörkret.

Vid denna första föreställning (jag planerar för fler, både i Karlstad och andra ställen) ingår min bok Hellre arg än död.

Carola Jansson och Markus Nordh kommer att vara med mig på scenen och bland annat bjuda på musik.

Varmt välkommen att köpa din biljett!

www.scalateatern.com

 

Våga fråga! Våga lyssna! Våga agera!

 

 

Hur många personer tog sitt liv 2022?

1569- Det här är inte bara siffror.

Under 2022 var det 1569 människor som dog i psykologiska olycksfall, eller självmord och suicid som är vanligare ord för den katastrof det är när en person tar sitt liv. 1102 män och 467 kvinnor.

Varje siffra representerar en människa.
En pappa, en mamma, en son, en dotter, en bror, en syster, en vän, en partner, en kollega, en chef, en skolkamrat, en granne, en svärson, en svärdotter, en kusin, en förebild, en människa.

Det här är statistiken för säkra och osäkra suicid. Jag redovisar båda på samma sätt som Suicide Zero och Mind gör. Det osäkra kallas för Skadehändelser med oklar avsikt i Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Bryter vi ner statistiken ytterligare var det 14 barn i åldern 0-14 år som tog sina liv.
Det är ofattbart att ta in. Det går INTE åt rätt håll.

Vill du läsa mer om hur det ser ut i ditt län, hur det ser ut i olika ålderskategorier? Gå in på: socialstyrelsen

Sök på: X60-X84 Avsiktligt självdestruktiv handling och Y10-Y34 Skadehändelser med oklar avsikt.

Jag har sedan 2014 arbetat med frågan suicidprevention. Jag kommer troligen fortsätta min livsmission så länge jag lever.

Att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv.

Mitt varför är att min mamma Kerstin tog sitt liv 1997 och min pappa Sven tog sitt liv 2006. Hade jag vetat det jag vet idag hade de inte dött så. Jag bär dock ingen skuld över att jag inte visste bättre då.

Varför jag inte vill använda ordet självmord kan du läsa mer om här: niljung.se/blogg

Jag vet att det här inlägget är jobbigt att läsa, speciellt nu när många längtar efter semester och vi har nog med elände.
Men det här är verkligheten.

Likt Hans Roslings bestämda ord- ”Jag vet”.  Så vet jag att det är TILLSAMMANS vi kan rädda liv och minska lidande. Jag vet att det är KUNSKAP och MOD som behövs.

Det handlar om medmänsklighet.

Vill du rusta dig med kunskap och mod i denna fråga? Hör av dig- jag kan komma och föreläsa eller utbilda dig och din organisation i psykisk livräddning och hållbar hälsa. Läs mer på: niljung.se/utbildning

Ta hand om dig- var du än är.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.
❤️☀️🌳

 

 

Hur empati och mod kan rädda liv

Vad är empati.

 

Enligt wikipedia är det:

”Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra kännande individers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå en annan person utifrån personens egen uppfattning om sig själv, vare sig man håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan.

Empati är en komplex psykisk process som innebär

  1. att känna vad den andre känner (affektiv empati)
  2. att förstå vad den andre känner (kognitivempati)
  3. en mekanism som kan avgöra från vem (själv/annan) känslan härrör (empatisk precision).

De här tre mekanismerna anses vara tätt sammanflätade och beroende av varandra för att empati ska ske. Ibland inkluderas även en fjärde aspekt av empati:

  1. att besvara den andre med en medkänsla och vänlig intention (empatisk omtanke)”

Att vara empatisk påträngande

Jag fick veta att en vän till mig återfått sin cancerdiagnos och att oddsen inte var goda. Det var inte så lätt att veta vad som var rätt att göra då, skulle jag besöka familjen eller stör jag bara? Då jag vill leva som jag lär fick jag övervinna rädslan för att bli avvisad. Jag åkte hem till familjen och tog med ostbågar som jag vet att de gillar. De öppnade och släppte in mig. Det finns inga rätta ord att säga till en person som fått en dödsdom men det var både befriande och skönt att få prata på riktigt. Trots allt. För några månader sedan gick vännen bort och jag fortsätter att besöka vännens partner med jämna mellanrum. Är empatisk påträngande helt enkelt.

Vi kan alla våga vara empatisk påträngande och våga fråga hur det är, på riktigt? Att våga lyssna på svaret. Att våga vara kvar i det svåra, tillsammans. Tills det blir bättre. Tills vi ser den blå himmeln igen. För den finns ju där, bakom molnen. THIS TOO SHALL PASS.

När vi drabbas av utmaningar i livet behöver vi varandra och vi behöver empati. Och mod.

Mod att våga.

Att våga fråga, våga lyssna, våga agera som medmänniska men också våga berätta för en annan människa vad vi bär på. Att våga visa sig sårbar, våga be om hjälp och våga ta emot den.

Lättare sagt än gjort, jag vet! Jag tränar på att be om hjälp, att vara sårbar och att våga lita på processerna som pågår.

Jag tror på att vi behöver varandra. Jag tror på snällhet. Jag tror på omtanke. Jag tror på relationer. Jag tror på att vi behöver träna på vår empatiska förmåga.

Det börjar med mig. Det börjar med dig.

Små omsorger gör stor skillnad.

Den här veckan köpte jag en tavla. En tavla som känns som jag. Det var inte mig Ingela Johansson tänkte på när hon målade den men den har blivit min. Ingela är även en fin vän.

Så här skrev Ingela om tavlan: ” Kvinnan på tavlan är stolt, modig och sårbar samtidigt. Så är hon färgstark.” Tavlan ger mig mod.

 

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

 

 

 

 

 

 

Jag fortsätter min livsmission i egen regi.

Den 3 april 2023 överlämnade jag, som VD på Livskämpar AB, vår livsapp Lumeno till Sticky Beat.

Livskämpar AB och Sticky Beat har haft gemensam vårdnad av Lumeno under några år och nu får Sticky Beat enskild vårdnad av vår gemensamma bebis.

Vår förhoppning är att Lumeno kommer växa upp till något stort, en livsapp som bidrar till ökad psykisk hälsa i Sverige och i andra länder. Vi hoppas även att hen även får flera syskon i form av andra sociala innovationer hos Sticky Beat.

Teamet som finns på Sticky Beat har andra förutsättningar än vad Livskämpar AB har, att ta fram hållbara finansieringslösningar för livsviktiga appar.
Sticky Beats – We Love Tomorrow- kommer visa vägen.

Under våren kommer vi att lägga ner Livskämpar AB och arbeta vidare på olika sätt.

Jag fortsätter min livsmission- att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv –
på egen hand i mitt företag Niljung Future AB. Fokus kommer vara hållbar hälsa och psykisk livräddning på olika sätt.

Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell fortsätter arbeta med folkhälsa och suicidprevention i andra former.

Jag är så tacksam för att vi vågade satsa på min idé, att tillsammans med Sticky Beat göra Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Jan Beskows bok Handbok för livskämpar till något mer.

TACK till er alla som varit med och bidragit på olika sätt. Ingen nämnd, ingen glömd.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.
❤️☀️🌳

Lumeno tog GULD i Svenska Designpriset 2021

2021 är ett speciellt år. Jag undrar vad det är som gör att mina föräldrars årsdagar från när de dog, har fått en annan betydelse. Dagen efter pappas årsdag får jag ta emot utmärkelsen Årets Alumn.

14 oktober blev en glädjens dag! 24 år efter att min mamma Kerstin tog sitt liv.

Sticky Beat och Lumeno var nominerad till Svenska Designpriset i kategori Digitalt- App. Jag, Anna Forsberg och Irene Danielsson fick uppleva en otrolig upplevelse på Berns Salonger.

När förrätt och varmrätt var uppäten så var det då dags för vårt pris! Våra bordsgrannar från Filmstaden och Rebel & Bird tävlade i samma kategori sa innan vi visste- ”Nu när vi vet vad Lumeno är vill vi inte ta hem guldet längre…ni gör ju något som viktigt på riktigt.” De orden värmde.

Till vår stora glädje så tog de hem Silver och vi tog hem GULDET!

Jag studsade fram till Johan Wester, kvällens konferencier, och fortsatte hoppa på scenen av glädje. Vi fick lite mer tid på scenen än de andra och Johan fotograferade oss så jag tror det var fler än vi som tyckte Lumeno är viktig på riktigt.

Vill du se hur Lumeno ser ut- kolla in denna lilla Youtubefilm! Lumeno på Youtube

Här kommer några bilder från kvällen som jag kommer leva på länge!

Innan priset…

På scenen…

 

Alla vinnare…

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Årets Alumn 2021 vid Karlstads universitet.

Stolt och glad över att få denna utmärkelse. Lite samma känsla som när jag fick ta emot Årets Sola av Karlstads kommun.

-JAG HAR VUNNIT OS-GULD!

Det är inte alltid lätt av vara suicidpreventionsaktivist men idag känns det väldigt bra.

Varmt tack!

MOTIVERING

För sitt långa engagemang och enastående arbete för att sätta psykisk ohälsa i första rummet och förhindra psykologiska olycksfall, samt för sin innovationskraft i kampen för att rädda liv, har Karlstads Universitet beslutat att till Årets alumn 2021 utse Marie Niljung.

Vill ni läsa hela artikel? Finns här: Kau.se/nyheter