Att vara småföretagare i dessa märkliga tider

Att vara småföretagare i dessa märkliga tider

April 2020

April blev ju inte som det var tänkt för mig eller någon annan i dessa märkliga tider…Jag skulle varit i Stockholm och deltagit i Malou efter 10 på TV4, gjort flera föreläsningar och uppdrag på olika orter i Sverige, varit på Gotland på min årliga resa med två nära vänner, varit i Göteborg och fått min födelsedagspresent- se Sissela Kyle på Draken och varit på olika AW, middagar, hälsat på mina äldre nära och kära, kollat på fotbollsmatcher och mycket mer.

Istället blev det att kliva in och arbeta mer som Hr-konsult på Region Värmland, ökade mina 40 % till 80 %. Spelat in kortfilmer, göra en digitalutbildning, umgås mer med min familj och hitta andra sätt att leva på. Allt är inte av ondo. Vi valde till exempel att fira Petters födelsedag med att checka in på favorithotellet Drott. Sönerna följde med och de fick ta sviten. Ett härligt dygn med mina närmaste. Jag upplever en bra stämning här hemma trots att två av fyra tillbringar dagarna hemma, en gymnasieelev och en universitetsanställd samt att vi tillbringar mer timmar ihop än någonsin sedan småbarnstiden. Det har bland annat resulterat i förbättrad utemiljö genom att altanen fått sig en uppfräschning.

Jag tycker det är svårt att ta in denna pandemi vi är mitt upp i. Det känns långt bort trots allt. Jag åker fortfarande till arbetet och kan gå och handla. Då jag är på Region Värmland så vet jag att det rustas för något mycket värre. Jag är helt inställd på att det kan bli arbete som vårdbiträde istället för att få ta ut min semester i sommar.

Jag har valt att lita fullt ut på Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Det innebär att jag inte kramas, träffas eller reser som jag brukar. Jag tvättar mina händer noga och ofta, håller avstånd och försöker bidra till att inte smittan sprids.

Jag har träffat många andra småföretagare som är förtvivlade. Vi försöker peppa och hjälpa varandra så gott det går. Jag är dock väldigt orolig för konsekvenserna för denna pandemi. Det var illa innan denna kris när det gäller suicidprevention och det kommer bli värre.

Ett annat företag som jag försöker stötta lite extra är Swenströmska stenugnsbageri. Varje fredag går jag till Charlotte och Ronnie och köper bröd och ibland även bakelser. Om du inte prövat de? Då har du något att se fram emot.

Min förstfödde kommer inte att få ta studenten på samma sätt som alla andra gjort och det kommer att påverka deras generation. För även om det ”bara” är studenten så är studenten ändå en viktig milstolpe i livet och vi behöver ta deras frustration och besvikelse på allvar. Jag hoppas det blir en minnesvärd vecka för alla studenter trots allt.

På tal om studenter, Emmy Öhlin, har gjort en kort dokumentär som sitt examensarbete. Hon har intervjuat mig och gjort en fin dokumentär kring psykologiska olycksfall. Se den gärna: Emmy Öhlin-Psykologiska olycksfall

Jag har även gjort en kortfilm tillsammans med Karlstad CCC som ni kan se på deras webb:Karlstad CCC sprider kunskap på distans

Vi fortsätter vårt arbete med att göra boken Handbok för livskämpar till en digital följeslagare- en app- som ska rädda liv. Compare och DigitalWell Arena har gett oss ett innovationsbidrag för att komma igång med en första prototyp tillsammans med StickyBeat. Läs gärna mer om StickyBeat på: stickybeat.se

Jag har liksom alla andra haft många möten via Teams, Zoom, Skype och andra varianter. Då jag gillar färg har jag hittat min favoritbakgrund i Teams:)

Nu är det snart maj. Jag hoppas det blir en fin månad. Oavsett pandemin.

Ta hand om dig!

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.