Igår var det internationella suicidpreventionsdagen…

Igår var det internationella suicidpreventionsdagen…

1574.

Siffran för antalet människor som inte orkade leva under 2018. En ökning mot 2017 med 30 människor. Ökningen finns bland de unga.

Igår hölls en stor konferens i Karlstad- Suicidprevention i Värmland-unga liv kan räddas. Det är hög tid att det blir verkstad. Det har jag sagt många gånger. Kunskapen finns. Dags att sprida den och göra rätt saker. Tillsammans. Denna fråga är allas. Din. Min.

Igår deltog två unga modiga människor- Viktoria Källbäck och Rebecka Johansson. Tillsammans med två andra unga modiga människor, det vill säga experterna, har de delat med sig av sina erfarenheter genom att spela in filmer som vi fick ta del av. De hade ett tydligt budskap till oss vuxna:

LYSSNA PÅ OSS. TA OSS PÅ ALLVAR.

Det är vår skyldighet och ansvar.

Jag hoppas att de lägger ut filmerna så att fler kan få ta del av deras berättelser och budskap.

Jag länkar till sidan där jag hoppas informationen kommer att finnas: Suicidprevention i Värmland.

Under den här konferensen fick jag och Andreas Stjärnhem från Sticky Beat 7 minuter att berätta om Livskämpar. Hur vi tillsammans ska göra Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Jan Beskows bok ”Handbok för livskämpar” till en digital följeslagare. Jag, Filippa och Susanne kommer att starta ett Aktiebolag för att göra det till verklighet.

Ullakarin Nyberg var där och många fler. Filippa och Susanne föreläste och jag är övertygad om att deltagarna fick med sig ny kunskap och hopp om framtiden.

På kvällen anordnade Suicide Zero tillsammans med Suicidprevention i Värmland en ljusmanifestation på Soltorget i Karlstad. En fin stund och jag fick även möjlighet att krama om en vän som nyss förlorat sin systerson.

Jag fortsätter min livsmission. Nollvision.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.