Berätta alltid det här

Berätta alltid det här

Delad glädje är dubbel glädje. Delad sorg/problem är halverad sorg/problem.

Ett ordspråk som jag lever efter och som starkt hänger ihop med Frida och Tilda Boisens podd ”Berätta aldrig det här.” Vi behöver berätta saker, känslor och tankar för varandra. Vi behöver dela både glädje och sorg.

Jag och Frida delar erfarenheten av att förlora en mamma i psykologiskt olycksfall, det vill säga i suicid eller genom självmord. Jag föredrar just ordet psykologiskt olycksfall då det bättre förklarar  vad det handlar om när en person tar sitt liv. Det är en serie omständigheter som kan leda fram till en katastrof, det är inte en enda orsak. Med ökad kunskap och ökat mod kan dessa katastrofer förhindras, ofta med små insatser. Ordet tar även bort skulden från den som dog och för oss som blir kvar. Läs mer om detta i ett annat blogginlägg: Varför jag inte vill använda ordet självmord

I podden berättar jag min historia, att jag förlorat både min mamma och min pappa i psykologiska olycksfall och hur jag valt att göra något meningsfullt av deras meningsfulla död. Ingen kan göra allt men alla kan göra nått. Genom att berätta kan vi göra skillnad.

Under samtalet tar vi även upp en del myter kring suicid, då jag är övertygad om att vi behöver krossa dessa myter för att kunna rädda liv och minska lidande.

Lyssna gärna och sprid om du tycker om avsnittet.

Berätta alltid det här- Frida och Tilda Boisen

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.