Det löser sig, så länge du lever!

Det löser sig, så länge du lever!

Det löser sig, så länge du lever!

Så skrev jag i ett mail till min vän Robert, som även är den som peppat mig till att börja blogga.

Jag tror ju verkligen att det mesta löser sig- så länge vi lever. Jag vet även att vi alla kan göra små saker så att fler människor orkar fortsätta leva. Det kan räcka med ett leende, ett sms, ett telefonsamtal.

Min livsmission är att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv. Tidiga insatser är vägen att gå. Reagera redan vid brandlukt. Reagera på när det känns som att nått inte stämmer, med ditt barn, partner, kollega eller annan person i din närhet.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Jag är även övertygad om att ord spelar roll. På många sätt. Hur och när vi använder de. Självmord, suicid och psykologiska olycksfall. Tre ord för samma katastrof.

Jag föredrar psykologiska olycksfall av flera skäl. För det första tar det bort skulden för den som dog och för oss som bli kvar. För det andra så innehåller det ordet ingen brottslig handling. För det tredje finns det en förebyggande kraft i själva ordet, olyckor kan förhindras. Det finns det till och med lagstöd, Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Psykologiska olyckor är en serie olyckliga omständigheter som leder till en katastrofal händelse. Inte en enda orsak. Bör analyseras på det sättet. Kan ofta hindras med små insatser.

Psykisk livräddning är ett annat ord jag föredrar framför ordet suicidprevention. Det handlar om samma sak- förhindra att människor försöker eller tar sitt liv.

Om vi alla lär oss att se signaler tidigt när någon mår dåligt, lär oss mer vad en depression kan innebära, krossar myterna kring psykologiska olycksfall så kommer liv att räddas. Det löser sig, så länge du lever.

Psykisk livräddning är som hjärt- och lungräddning. Vi behöver veta hur en gör och vi behöver träna.

Vill du lära dig hur? Varmt välkommen att höra av dig till mig.

https://niljung.se/om-niljung/

One thought on “Det löser sig, så länge du lever!

Comments are closed.