Fylltrattar, knôvvelpeckar och alla andra- hur gör du som arbetsgivare?

Fylltrattar, knôvvelpeckar och alla andra- hur gör du som arbetsgivare?

Anna Sjöström, även kallad Promilletanten, och jag hade världspremiär på föreläsningen ”Fylltrattar, knôvvelpeckar och alla andra- hur gör du som arbetsgivare?”, på Företagssalongen i Karlstad den 25 januari 2024.

Vad pratade vi om?

Jo, just fylltrattar, knôvvelpeckar och alla andra som finns i en organisation. Vad gör du som arbetsgivare om det inte fungerar med din medarbetare?

Frågan om alkohol är känslig, till och med känsligare än självmord. Eller psykologiska olycksfall som jag fördrar att kalla den katastrof det är när någon tar sitt liv. Anna har arbetat med beroendefrågor, främst alkohol, de senaste 30 åren och möter så mycket motstånd.

Men inte i Karlstad! Vi fyllde lokalen med förväntansfulla åhörare och fick fin respons efteråt.

”- Vad skönt det är att lyssna på dig. Din föreläsning är ju helt fri från pekpinnar!”

Under de 20 minuter vi hade på oss lärde Anna ut den enkla formeln om hur du kan dricka smartare:

0, 3, 4, 10

Om du vill gardera dig från all form av ohälsa kopplad till alkohol, ja då är det 0 som gäller. Det vill säga 0 enheter. En enhet är ett litet glas vin (12 cl), en 33 cl starköl eller 4 cl sprit.

Är du kvinna och är som Anna och mig- du gillar att dricka alkohol, då kan du dricka 3 enheter per tillfälle.

Är du man och är som oss? Ja, då kan du dricka 4 enheter per tillfälle.

10 är det gemensamma. Varken kvinnor eller män ska dricka mer än 10 enheter i veckan.

Enkelt- eller hur?

Vad är då en knôvvelpeck? Jo, det är en person som av olika anledningar inte fungerar på arbetet. Det är en person som krånglar helt enkelt. Inte sällan är det nån form av ohälsa som ligger bakom att det krånglar. Anna sa tydligt på föreläsningen: ” Om du misstänker att din medarbetare dricker för mycket så gör hen det.” Lita på din känsla, oavsett om den sitter i magen eller nån annanstans. Ta kontakt med medarbetare och lyft din oro. Jobbigt? Ja, troligen, men så mycket enklare att agera tidigt än för sent.

Gemensamt för fylltrattar ock knôvvelpeckar är att du som arbetsgivare behöver agera tidigt när du märker att något inte stämmer. Du behöver boka in ett möte med medarbetare, dokumentera mötet och följa upp. Oavsett orsak.

Mitt mantra ”Våga fråga! Våga lyssna! Våga agera!” Gäller oavsett ämne.

Så kom ihåg:

  • 0,3,4,10
  • Agera tidigt!
  • Dokumentera!
  • Följ upp!
  • Ta hjälp av en expert när du behöver!

Vill du veta mer om hur du kan arbeta för en hållbar hälsa? Kontakta mig och Anna. Vi kan hjälpa till med fylltrattar, knôvvelpeckar och alla andra i din organisation.

Läs mer om Anna Sjöström på :https://promilletanten.se/

Fotograf: Iselin Sundberg

Gör dig en bra dag!