10 oktober- Världsdagen för psykisk hälsa

Världsdagen för psykisk hälsa är nu på onsdag. Ett blogginlägg om vikten av mental hälsa året om.

Under min tid som personlig handläggare på Försäkringskassan mellan åren 2008-2013, där jag arbetade med sjukförsäkringen, blev jag medveten om hur utbredd den psykiska ohälsan är. Begreppet psykisk ohälsa har blivit lite problematisk för mig men med psykisk ohälsa hänvisar jag till Folkhälsomyndighetens definition: ”Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar som ångest eller depression. Det som kännetecknar psykisk ohälsa är att den påverkar välbefinnandet och hur man fungerar i vardagen.”

Vid tiden på Försäkringskassan var ungefär 40 % av de längre sjukskrivningarna kopplade till stress och psykiatriska diagnoser. Sedan dess har problemet bara växt, och den 10 oktober uppmärksammas detta globalt genom Världsdagen för psykisk hälsa – en viktig påminnelse om att vi måste arbeta för bättre psykisk hälsa året om.

Förenta nationerna (FN) instiftade Världsdagen för mental hälsa 1992, och den 10 oktober har sedan dess varit en dag för att sprida information och minska det sociala stigmat kring psykisk ohälsa. Varje år sedan 2013 har Världshälsoorganisationen (WHO) organiserat en global kampanj för World Mental Health Day, med syfte att uppmärksamma detta allt mer påtagliga folkhälsoproblem.

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem, och arbetsrelaterad stress är en stor bidragande faktor. En ny undersökning från Avonova, en av många företagshälsor, visar att 53 procent av svenskarna upplevt psykiska besvär kopplade till arbetet under det senaste året, och bland kvinnor är siffran ännu högre – hela 62 procent. Detta inkluderar ångest, depression och utmattning, och situationen är särskilt allvarlig för yngre personer där 64 procent rapporterar liknande problem.

En arbetsmiljö som bryter ner oss

Ellinor Bånkestad, psykolog på Avonova, betonar i ett pressmeddelande idag, att det inte räcker att bara uppmärksamma psykisk ohälsa en dag om året. Hon menar att den psykiska hälsan måste vara en del av planeringen på både arbetsplatser och i politiska beslut under hela året. Det instämmer jag i- alla dagar i veckan!

Studien hon hänvisar till visar även regionala skillnader – i Sydsverige har 57 procent upplevt arbetsrelaterade psykiska besvär, medan motsvarande siffra i Övre Norrland är 46 procent. Andra skillnader rör utbildningsnivåer och inkomster. Personer med högskoleutbildning rapporterar högre nivåer av psykisk ohälsa (56 procent) jämfört med de som har en grundskoleutbildning (28 procent). Samtidigt visar det sig att lägre inkomster ofta leder till högre ohälsa, där 58 procent av de med lägst inkomst drabbas jämfört med 49 procent i den högsta inkomstgruppen.

Distansarbete och arbetssektorer påverkar välmåendet

Undersökningen lyfter även fram skillnader mellan privat och offentlig sektor. Inom offentliga verksamheter är det 59 procent som upplevt psykisk ohälsa, jämfört med 49 procent i privata företag. Dessutom påverkar möjligheten till distansarbete den psykiska hälsan. Bland de som kan arbeta hemifrån har 49 procent rapporterat psykiska besvär, medan siffran stiger till 57 procent bland de som inte har den möjligheten.

Året runt-arbete för bättre psykisk hälsa

Att uppmärksamma Världsdagen för psykisk hälsa är ett viktigt steg, men det är bara början. Vi behöver kontinuerliga insatser och åtgärder för att förbättra arbetsmiljöer, öka flexibiliteten och ge stöd till de mest utsatta. Först när psykisk hälsa blir en prioritet varje dag kan vi börja bygga ett samhälle där alla kan må bättre, både på jobbet och i privatlivet.

Låt oss börja med att säga Hej! När vi kommer till skolan eller arbetsplatsen. Hej betyder att jag ser en annan människa. Sen kan vi fortsätta med att säga tack när vi får något under dagen och sen avslutar med ett Hej då! när vi går hem.

Arbetsplatser som har grunden: Se mig, hör mig, bekräfta mig och tyck om mig är en bra start för attt främja psykisk hälsa. Oavsett om du är chef, medarbetare, elev eller pedagog.

Låt den här dagen påminna oss om att arbetet för psykisk hälsa aldrig tar slut.

Vill du rusta dig med hållbar hälsa och psykisk livräddning? Kolla in mina tjänster här: https://niljung.se/utbud/ eller så slår du mig en signal så pratar vi om hur jag kan bidra med ett värde för sin organisation.

Våga fråga! Våga lyssna! Våga agera!

En bild från förra veckans vistelse i Ystad. Där jag hade förmånen att göra mitt meningsfulla arbete-att utbilda i psykisk livräddning= hur vi alla kan rädda liv och minska lidande och få bada! Det var en ynnest att få bo och arbeta på https://www.ysb.se/