Social innovation mot självmord. Social innovation för att förhindra psykologiska olycksfall.

Social innovation mot självmord. Social innovation för att förhindra psykologiska olycksfall

Social innovation mot självmord. Social innovation för att förhindra psykologiska olycksfall.

Fördelen av att älska att nätverka- älska är ett stort ord- men jag älskar verkligen kraften i att nätverka och träffa andra som vill göra världen lite bättre.

Tack vare att jag är född nyfiken och tar kontakt med nya personer som på ett eller annat sätt kan berika mitt liv har jag träffat Susanne Tell, Filippa Gagnér Jenneteg, Andreas Stjärnhem och Cherin Nilsson.

Sen torsdag den 9 maj 2019 är jag projektledare för en social innovation mot självmord. För att förhindra psykologiska olycksfall. Vi ska göra Susanne, Filippa och Jan Beskows bok ”Handbok till livskämpar” till en digital livräddare.

Tillsammans med Sticky Beat utvecklar  vi just nu en kostnadsfri app för att förebygga suicid eller psykologiska olycksfall som jag föredrar att kalla denna katastrof. Genom att ge människor själva verktyg och metoder för att ta sig an sin problematik. Den blir en digital upplevelse av den samlade information om suicid prevention som finns i boken ”En handbok för Livskämpar” som är skriven av två folkhälsovetare – Susanne och Filippa och en professor emeritus i psykiatri- Jan Beskow.

En av de största samhällsutmaningarna vi har i Sverige idag är suicidfrågan. Cirka 1500 människor dör årligen och mörkertalet av påverkade anhöriga är ännu större. Vi pratar om minst 15 000 människor som blir efterlevande.

En av orsakerna till att problematiken är så utbredd, är att ämnet både är och har varit otroligt stigmatiserat. Bland annat på grund av de allvarliga konsekvenser som kommer av felsteg eller oupplysta handlingar, vilket då istället ofta leder till att ​ingenting​ görs istället.

Social innovation behövs därför här av just den anledningen. Social innovation mot självmord. Fler behöver veta och förstå vad det här handlar om och hur stor skillnad vi skulle kunna göra för fler när vi inser att vi allihop har möjlighet att hjälpa till. Varje människa är unik, precis som deras problematik. Ska man ge folk verktyg för det, så behöver den vara personifierad. Den behöver prata med inte till. Den behöver vara den som finns där när systemet inte räcker till.

Från Svd den 9 maj:

”Socialstyrelsen ska de kommande fyra åren få totalt elva miljoner kronor för att ta fram och sprida kunskap om suicidprevention till de aktörer som kan tänkas möta människor med så allvarlig psykisk ohälsa att det finns risk att de tar sina liv.

– Meningen är att Socialstyrelsen ska jobba med det här fram till 2022. De ska ta fram kunskapsunderlag men också sprida den kunskapen till hälso- och sjukvården och socialtjänsten under de kommande åren, säger socialminister Lena Hallengren (S).”

Läs hela artikeln: Regeringen vill öka kunskapen

11 miljoner är bättre än 0 miljoner men det är verkligen helt sjukt att det inte satsas mer. 4 människor dör varje dag.

Jag var i P 4 Värmland på fredagsmorgonen och tyckte till om detta och informerade om vår app.

Lyssna gärna:

Ny app mot suicidtankar

1:15 in i programmet kan ni höra inslaget. P4 Värmland morgon 190510

Vi vet inte HUR vi vet bara ATT denna app ska finnas i telefoner runt om i Sverige så fort det bara går. Vi jobbar nu på att hitta finansiärer till detta. Vi kommer ansöka om medel från fonder och stiftelser, crowfunda, ta emot sponsring och ha mottot- Många bäckar små!

Vill du vara med? Varmt välkommen att höra av dig! marie@niljung.se eller ring! 0703357719

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6532951266304249856