Marie Niljung är en av Sveriges främsta föreläsare inom suicid och psykisk ohälsa. Hon föreläser i hela landet på skolor, företag och organisationer. Hennes föreläsning om suicid, eller psykologisk olycksfall, som hon själv föredrar att kalla den katastrof det är när någon tar sitt liv. Föreläsningen behandlar hennes personliga erfarenheter, grundläggande kunskap om depression och hur vi faktisk kan rädda liv genom ökad kunskap och mod.

Marie Niljung är utbildad personalvetare och arbetar idag som HR-konsult och föreläsare. Hon har över 10 års erfarenhet av att arbeta med arbetsmiljö och rehabilitering. Hon har även arbetat på Försäkringskassan och har god kännedom om den svenska socialförsäkringen och vilka regler som gäller vid sjukskrivning. 1997 tog hennes mamma Kerstin sitt liv och 2006 tog även hennes pappa Sven sitt liv. Båda hade drabbats av depression.

Psykologiska olycksfall och psykisk ohälsa

Föreläsningen om psykologiska olycksfall och psykisk ohälsa är en föreläsning för alla människor, oavsett yrkesgrupp eller ålder. Den är extra viktig för personal inom hälso- och sjukvården och andra yrken där man möter människor, men fungerar lika bra som en kunskapshöjande föreläsning om psykisk ohälsa för allmänheten. Föreläsningen handlar om hur vi som medmänniskor kan rädda liv genom ökad kunskap och mod. För barn och ungdomar anpassas föreläsning för att passa den målgruppen. Föreläsningen kan ges under 60, 75 eller 90 minuter beroende på tidsåtgång.

Oavsett hur lång föreläsningen är talar hon bland annat om:

  • Personliga erfarenheter av psykisk ohälsa då båda hennes föräldrar tagit sina liv
  • Fakta om suicid- statistik och myter.
  • Skyddsfaktorer och varningssignaler
  • Fakta om depression
  • Tabu, stigmatisering och skam

Önskas mer interaktivitet och övningar är en utbildning på 3 timmar en bättre variant att boka.

Jag vill boka en föreläsning med Marie →


Om Marie

Marie Niljung kallar sina föreläsningar och utbildningar för psykisk livräddning. Psykologiska olycksfall kan ofta förhindras. Jämför psykisk livräddning med hjärt-och lungräddning- det behövs kunskap och regelbunden träning för att bli en livräddare. Oavsett om det är ett hjärta som behöver hjälp eller en själ. Kunskap och mod.

Under åren 2014 till 2018 var hon volontär och anställd inom den ideella organisationen Suicide Zero och samarbetar även idag med den och andra organisationer som verkar för att förhindra psykologiska olycksfall.

2015 och 2016 arrangerade hon två stödkonserter för just Suicide Zero och psykisk ohälsa. Våga fråga- en stödkonsert för Suicide Zero var den första av sitt slag i Sverige och Marie Niljung belönades med priset Årets Sola. Läs mer om priset och motivering Årets Sola Karlstads kommun

P4 Radio Värmland har gjort flera intervjuer med Marie Niljung och här finns ett inslag dagen efter priset.

Marie Niljung deltar en hel del i tv, radion och tidningar och i olika poddar där hon talar om självmord och vikten av att våga fråga, våga lyssna och våga agera när någon mår dåligt. Nedan följer ett urval.


Omdömen och betyg

”Tack för en viktig, inspirerande och berörande föreläsning! Tillsammans kan vi rädda liv ❣”

”En riktigt bra föreläsning! Ger eftertanke och man blir berörd! Tack!!”

”Jag träffade Marie Niljung i Almedalen förra året. Jag är en härdad person. Både av egna erfarenheter och av att ingå i nätverk med andra som kämpar mot psykisk ohälsa. Men Maries urkraft, tydlighet och djupa kunskap och engagemang gick rakt in i hjärtat.” Jiang Millington

”Marie är en av de mest engagerade och handlingskraftiga människorna jag känner. Hon är smart och har hjärtat på rätt ställe. En naturkraft.”
Christian Dahlström


Karlstads kommun april 2019:

”Äntligen fått möjlighet att lyssna på Maries föreläsning om att Våga fråga. Mycket känslor och uppvaknande. 4 personer per dag tar sitt liv i Sverige. Genom vanlig medmänsklighet och att våga ställa frågor kan vi tillsammans förändra den siffran!”
Maria Starrin, näringslivsutvecklare Karlstads kommun

”Tänkvärt, rörande och så viktigt! Ni ger bra verktyg och råd till både yrkeslivet och privat. Bra jobbat :)”
Henrik Sandberg, systemförvaltare Karlstads kommun


Karlstad Universitet JPRO dagarna april 2019:

”Jag vill först bara säga hur otroligt bra och nyttig din föreläsning var! Du är en mycket inspirerande person och jag blev väldigt tagen av din föreläsning och med vad du har lyckats att åstadkomma. Tack för att du ville och kunde vara med på våra temadagar.”
Elinor Hagelin, Karlstad universitet, projektledare för JPRO dagarna.


Innovation Park mars 2019:

”Marie’s föreläsning rörande psykologiska olycksfall är otroligt gripande och lärande. Hon föreläser till en början med sitt eget hjärta i handen för att sedan väldigt pedagogiskt förklara hur alla kan hjälpa till. Hon förmedlar en stark känsla av att alla kan bidra, att alla kan spela en viktig roll och att alla kan rädda liv. Mycket stark föreläsning!”
Jonas Axelson, vice vd C.A.G Security


Karlstad kommun januari 2019:

”Maries föreläsning om suicidprevention innehöll lika delar person, spetskompetens och värme i en härlig och berörande blandning.Tog med mig konkreta tips som jag kunde börja använda samma dag för att försöka bidra till en mer omtänksam värld. Tack Marie!”
Caroline Kullberg, arbetsmiljöstrateg Karlstads kommun


Konferens för ensamkommande december 2018:

Rekommenderar starkt Maries föreläsning om självmord; psykologiska olycksfall som kan förhindras. Marie berör, bildar och inger hopp. Passar alla som vill vara kompetenta medmänniskor. Jag är tacksam för att ha haft möjligheten!”
Anders Boström, sektionschef AME Eda kommun

Föreläsning Tingvallagymnasiet december 2018

”Världen behöver fler människor som dig då tro mig att världen skulle bli bättre och mindre suicide vi alla kommer stå vid din sida vad som än händer och lycka till i framtiden du är stark!”
Ali Alnasir, student, årskurs 2 Tingvallagymnasiet


Föreläsning årskurs 9 Sannerudsskolan september 2018

”Föreläsningen påverkade mig. Den berörde mig. Den hjälpte mig förstå andra människor och den gav mig verktyg för hur jag kan rädda liv. Det är en föreläsning som alla borde lyssna på. När Marie pratade om psykisk ohälsa så var det äkta. Det var ingen lätt föreläsning att lyssna på, men den fick mig att tänka efter. Hon berättade om sina egna erfarenheter, men jag fick också känna en känsla av att jag kunde göra skillnad. Det var häftigt och jag är så tacksam att jag fick lyssna på den.”
Lova Perman, elev, Sannerudsskolan


Föreläsning Nobelgymnasiet 21-22 mars 2017

”Marie sprider kunskap om det svåraste svåra, ger mod att våga fråga om självmordstankar och – planer och att därigenom kunna rädda liv. Med värme och engagemang ger hon en oförglömlig föreläsning med viktiga och användbara fakta varvat med gripande berättelser om sin egen historia.”
Ann-Sofie Sköld, skolkurator Nobelgymnasiet


Bilder

Lina och Marie

Karlstads kommun 23 april 2019 tillsammans med Lina Helgerud. Fotograf Maria Starrin.

Fotograf: Robert Rundberget

Innovation Park 25 mars 2019. Fotograf: Robert Rundberget.

Livet värt att Leva

Livet värt att Leva 16 mars 2019 tillsammans Elisabet Greek och Susanne Tell.

Marie och Christian

Charlottenberg, Eda kommun 14 november 2018 tillsammans med Christian Dahlström.

POSOM konferens

POSOM konferens i Karlstad 20 oktober 2018 tillsammans med HG Storm och Pia Sundgren Storm.

Almedalen 2018

Almedalen 2018 tillsammans med Björn Eklund, Marcus Eriksson och Ullakarin Nyberg.